Banda iz BiH, Srbije i Njemačke optužena za prevaru i krađu robe vrijedne 150.000 eura

Banda iz BiH, Srbije i Njemačke optužena za prevaru i krađu robe vrijedne 150.000 eura

Banda koju čine državljani Bosne i Hercegovine, Srbije i Njemačke suočava se s optužbama za krađu, prevaru i falsifikaciju dokumenata nakon što su naručivali robu putem interneta koristeći hakovane račune kupaca i ukradene bankovne kartice, kao i lažne austrijske i nizozemske osobne iskaznice.

Pred Okružnim sudom u Berlinu danas su se pojavili članovi bande, uključujući vođu, državljanina Srbije Mita V. (40), njegovu suprugu Dajanu (33), koja također ima državljanstvo iz Bosne i Hercegovine, i Milana (31), koji također posjeduje bosanskohercegovački pasoš. Dvojica njemačkih državljana koji su pomagali bandi također su se našla pred sudom.

Prema optužnici, članovi bande su koristili lažne dokumente ili hakovane račune kako bi naručili robu iz trgovina poput IKEA-e i skupe telefone iz poznatih trgovina, uključujući i druge kućanske aparate poput šporeta na plin, mašine za suđe i sušilica, dječje bicikle i parfeme. Ukupna vrijednost naručene robe, koju nikada nisu platili, iznosila je 150.000 eura.

Optuženi vođa bande, Mita V., posebno se suočava s optužbama za 21 slučaj prijevare IKEA-e, jer je naručivao ugradne kuhinje i kasnije ih preprodavao.

Klupko prevare se počelo odmotavati kada ga je policija zaustavila sa robom u kombiju. Ako prizna sve što mu se stavlja na teret, mogao bi biti osuđen na šest godina zatvora. Mita V. je izjavio da želi priliku za bolju budućnost jer ima ženu i djecu.

Dalji postupak protiv ostalih članova bande je privremeno obustavljen, a izricanje presude zakazano je za 25. oktobra.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala