Nešić: “Mi Srbi volimo da vidimo vojnika, to je garant sigurnosti građana BiH”

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić razgovarali su danas sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom o planu tranzicije odgovornosti upravljanja migracijama na vlasti BiH u Pralamentu BiH. Osim teme upravljanja migracijama, ministar Nešić je odgovarao na pitanja o nabavci službenog vozila, napadima na povrtanike u RS te o bilbordima koji su osvanuli u RS. Istako je kako “uživa gledajući bilborde” koji su postavljeni kao podrška Miloradu Dodiku zbog potvrđene optužnice Tužilaštva BiH.

Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH rekao je da je BiH na neki način kolateralna šteta migrantske krize.

“Mi to nećemo dozvoliti. Mi ćemo postati depo migranata ako zemlje EU zatvore granice, ali smo i mi na to spremni da zatvorimo granice zbog sigurnosti naših građana. Ne želim da se desi ono ko u Kelnu kada su migranti silovali maloljetnu djevojčicu. Neću to dozvoliti šta god kolege iz EU mislili. Mi pomažemo EU i očekujemo da i oni pomognu nama”, kaže Nešić.

Rekao je da želi vidjeti BiH kao punopravnu članicu EU do 2030. godine kao i sve zemlje Zapadnog Balkana. Dodao je da ako EU želi da BiH čuva njene granice, onda moraju ubrzati proces članstva.

“Ako do 2030. ne budemo dio EU, onda EU gubi smisao. Rekao sam Sattleru da je to proces, ali svaki ima kraj i naš proces mora imati pozitivan kraj. Pomaci su vidljivi i poslaćemo do kraja godine pozitivne vijesti odavde. Samo želim brži put u EU, jer ako želite da čuvamo vašu granicu, želimo da budemo punopravna članica. Rješenje svih problema na Zapadnom Balkanu je da sve države postanu članice EU i da putujemo bez granica i ne stojimo po nekoliko sati u redu na granicama. Prije nego ste vi napravili EU mi smo tako živjeli u bišoj Jugoslaviji. Naše strpljenje ima kraj, ja čekam u čekaonici, i mora doć naš red. Ako se to ne desi do 2030. onda ja više ne želim odlazak u EU”, rekao je Nešić.

U BiH je trenutno 2.000 migranata kaže Nešić i dodaje da ih u USK ih ima 400. “Situacija je stabilna, naši kapaciteti nisu popunjeni, jer imamo oko 6.000 mjesta. Sve službe sarađuju i dostavljaju podatke i bitno je što se tiče krize migrantske, situacija u BiH stabilna.”

Objasnio je da BiH ne može na zahtjev partnera iz EU nekim zemljama zbog geopolitičke situacije ukinuti vize zbog specifičnosti uređenja BiH.

“Morate shvatiti da BiH ima specifičnosti uređenja unutrašnjeg. Smatram da nivou BiH ne možemo ukinuti vize pojedinim državama. Ne možete očekivati da kažemo da uvedemo vize Rusiji, Kini i Turskoj.”

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala