Radnici Preventa u Bužimu preko noći ostali bez posla, najavljuju tužbu

May be an image of 6 people

Zbog posljedica inflacije, globalne krize i promijenjenih uvjeta na tržištu, na još jedan proizvodni pogon u Unsko-sanskom kantonu stavljen je katanac. U pitanju je firma”Prevent” koja je ovih dana uručila rješenje o otkazu za više od 70 radnika koji su se tako, preko noći, našli na ulici.

“Ja sam faktički sada socijalni slučaj – na cesti. Imam 55 godina, ko će meni primiti na posao? Za penziju nisam, nemam dovoljno godina”, kazala je Sebira Odobašić iz Bužima, bivša uposlenica, za BHRT.

Vrata Preventa za Odobašić iz Bužima sada su zaključana. Preko noći, zajedno s još 70 uposlenica ostala je bez posla. Otpremnine koje su djelimično podijeljene nedovoljne su, kažu, za jedan kamoli više mjeseci preživljavanja.

“Možete zamisliti da ja za ove godine radnog staža imam 500 i nešto maraka otpremnine. Jad i bijeda, žalosno”, kazala je.

Da će ostati bez posla radnice nisu očekivale, pogotovo zato što su, kako kažu, ispunjavale normu i radile na jednoj od narudžbi. Od svojih prava oni stalni uposlenici ne žele odustati. Najavljuju i tužbu.

“Iznenađena sam i šokirana. Sad da idem negdje drugo da radim, nemam gdje, nema nigdje više fabrika”, rekla je Sedina Kudelić, bivša uposlenica Preventa.

Semka Ćenanović, njena kolegica, istakla je da su radili, ostajali te da je znala dolaziti i u treću smjenu raditi sama.

“Šta je poslodavac tražio od mene, to sam ispoštovala”, dodala je.

S druge strane, u saopćenju Prevent grupacije navedeno je kako je zatvaranje pogona u Bužimu reakcija na ekonomsku krizu i promijenjene
uvjete na tržištu. Kako bi se sačuvala radna mjesta pomoć je nudio i bužimski načelnik.

“Iako nije nadležnost naša, budući da je to privatna firma, stavili smo se na raspolaganje da pomognemo u prevazilaženju situacije. Dobili smo odgovor da su oni giganti i da im nije pomoć, da je to ustvari interna stvar kompanije”, rekao je Mersudin Nanić, načelnik Općine Bužim.

Situacija koja je zadesila radnike Preventa predstavlja svakako težak udarac i za privredu u Unsko-sanskom kantonu. Pogotovo ako se zna da je Bužim druga po redu općina nakon Ključa u kojoj je veliki broj radnika bez vlastitih primanja.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala