Hoće li nova većina u Gradskom vijeću pomoći gradonačelniku da ostvari obećanih 10 mil. KM vlastitih sredstava do izbora dogodine?

Prije nekoliko dana, svoju zajedničku press konferenciju održala je nva većina u Gradskom vijeću Bihać, okupljena oko PoMAK-a, čijoj stranci pripada trenutni gradonačelnik Grada Bihaća Elvedin Sedić.

Slika uvijek govori više od hiljadu riječi, a broj onih koji su se našli na slici kao nova većina, a pri tome je tek jedan predsjednik Kluba koji broji više od 2 vijećnika, i to onaj PoMAK-ov, dovoljno govori o stabilnosti nove većine koja nije ni počela da funkcionira izuzev par kozmetičkih izmjena na vanrednoj sjednici početkom prošle radne sedmice.

Kako je gradonačelnik Sedić rekao, što je i tačno, pokušali su i jedni i drugi doći do većine, i SDA i PoMAK, a za sada je to uspio PoMAK, iako još definitivno nemamo obrise te nove koalicije. Još uvijek su u upravljačkim strukturama i na čelu najznačajnijih gradskih preduzeća Komrad i Vodovod oni koje je kadrovirala SDA. Ono što je značajno je činjenica da su u najboljoj poziciji sad baš oni koji su do prije nekoliko mjeseci nudili stranci SDA da izbace iz većene PoMAK, tako da do kraja mandata, mogu i da odu sa SDA i ostvare naum, dok do kraja mandata, brak SDA i PoMAK teško je ponovo sklopiti.

Međutim, u oktobru ulazimo u zadnji kvartal prve godine od dvije u kojima je gradonačelnik Sedić obećao 10 miliona KM vlastitih sredstava za investicije, a ono što imamo je činjenicu da su od strane vladajućih u gradu u želji da se zaduže 3 miliona KM proglašeni državnim neprijateljima, neprijateljima grada, seljacima, seljačinama, autonomašima svi oni koji su spriječili to zaduženje ili digli glas protiv zaduženja.

O katastrofalnom tekstu Odluke, kojom nije definisano šta će se trošiti, koliko će se trošiti i na šta će se trošiti 3 miliona KM, naš portal je pisao i ranije.

Praksa je pokazala, da većina gdje odlučujući faktor igraju pojedinci, nije najbolja u smislu funkcioniranja, u sadašnjoj većini imamo preko 5 samostalnih strijelaca sa kojima će se Sedić narodski kazano napiti i svoje i njihove krvi da dogovori svaku narednu sjednicu Gradskog vijeća, posebno onu kada Budžet Grada bude trebao dići na dnevni red.

Kada će biti realizirana većina u smislu upravljanja sa preduzećima i procesima, da li će nova većina ubrzati završetak sportske dvorane u Bihaću, i da li će sad svi “raditi za Grad”, vidjet ćemo uskoro. 1o miliona vlastitih sredstava u prve dvije godine osvojenog mandata gradonačelnika Sedića još čekamo, ne vidimo golim okom još ništa.