Žuti meteoalarm i danas na snazi – najavljeno nevrijeme, meteorolozi upozoravaju: “Očekujte smetnje”

Zbog vjetra kao i usljed obilnijih padavina koje se očekuju u gotovo svim dijelovima Bosne i Hercegovine i danas je na snazi žuti meteoalarm.

Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetnje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar.

Budite svjesni mogućnosti za lokalno plavljenje manjeg broja imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode”, upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Tako se na području fočanske i trebinjske regije očekuju povremeni udari vjetra između 50 i 70 kilometara na sat, dok je očekivama količina padavina između 20 i 40 litara po metru kvadratnom.

Istovremeno u livanjskoj, sarajevskoj i tuzlanskoj regiji se očekuju povremeni udari vjetra između 40 i 60 kilometara na sat, kao i padavine između 15 i 30 litara po metru kvadratnom.

U prijedorskoj regiji prognoziraju se povremeni udari vjetra između 30 i 50 kilometara na sat, a mogući su i pljuskovi sa grmljavinom. Povremeni udari vjetra između 40 i 60 kilometara na sat prognoziraju se za banjalučku i višegradsku regiju.