Pedofil koji je pobjegao iz BiH ima hrvatsko državljanstvo pa zato nije uhapšenu Hrvatskoj?!

Očito Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju velike probleme u borbi protiv pedofila?!

Ivica Mišković, osuđeni pedofil koji je pobjegao iz prostorija Osnovnog suda u Banjoj Luci 7. novembra, lociran je na području Zagreba 15. i 16. novembra.

Zagrebačka policija je za Index.hr potvrdila da je locirala Miškovića. Međutim, navode iz policije, nije bilo osnova za njegovo daljnje zadržavanje, odnosno hapšenje, s obzirom na to da je Mišković i hrvatski državljanin.

“Naime, prema odredbama Ustava Republike Hrvatske, hrvatski državljanin ne može biti izručen drugoj državi, osim kad se mora izvršiti odluka o izručenju ili predaji, donesena u skladu s međunarodnim ugovorom ili pravnom stečevinom Evropske unije. S obzirom na to da navedeni uslov u odnosu na navedenu osobu nije bio ispunjen, Interpol Zagreb uputio je Interpolu Sarajevo obavijest o protokolu koji je potrebno ispuniti putem nadležnih pravosudnih tijela”, kazali su iz PU zagrebačke za Index.hr.

Podsjećamo, nakon izricanja presude za krivično djelo “Obljuba” Mišković je pobjegao u utorak 7. novembra, u 14:30 sati iz zgrade Osnovnog suda Banja Luka.

On je sproveden u sobu za zadržavanje i dok je čekao otpravak rješenja o presudi nasilno je otvorio prozor i pobjegao.

Osnovni sud u Banjoj Luci raspisao je i potjernicu za njim.

Iz banjalučkog Osnovnog suda saopćeno je ranije da je javno objavljena presuda optuženom I.M. za četiri krivična djela obljuba sa djetetom mlađim od 15 godina i za svako pojedinačno utvrđena kazna zatvora po 14 mjeseci, te je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine.

Raniji slučaj je Senad Mustedanagić iz Cazina koji je nakon odsluženja zatvorske kazne u Hrvatskoj dolaskom u BiH bio na slobodi iako je osuđen i u Bosni i Hercegovini.

Uhapšen je u Velikoj Kladuši 03. novembra nakon ponovnog zlostavljanja.