Klimatološko proljeće u BiH: Nestabilno i toplo vrijeme se nastavlja, a saharski pijesak zagađuje zrak

U srijedu je u Bosnu i Hercegovinu vjetar donio saharski pijesak koji će utjecati na zagađenje zraka. Što se tiče vremenskih prilika, one će biti slične kao i prethodnih dana, uz smjenu sunčanih i kišnih intervala uz temperature nalik proljeću.

Danas, u četvrtak, u našu zemlju će stići još više saharskog pijeska pa će “zamućenje” biti još više izraženo, a porast će i zagađenje zraka.

Također, danas je posljednji dan februara koji ove godine broji 29 dana, a ujedno je to i posljednji dan klimatološke zime, a sutra, prvog marta, počinje klimatološki proljeće. Kalendarski, ono će stići 20. marta u ranim jutarnjim satima.

Prema prognozama meteorologa sa BHMeteo.ba, do kraja ove sedmice, do četvrtog marta, ostaje uglavnom pretežno oblačno, nestabilno i toplo vrijeme.

“Lokalno će biti kiše ili kratkotrajnih pljuskova. Količinski više padavina u Hercegovini, ali i tu ne tako obilno kao prije par dana. U ostatku zemlje bez nekih većih padavina. Dnevne temperature narednih dana uglavnom 13 do 18, lokalno do oko 21 stepena. Jutra relativno topla. Početkom marta većinom povremeno umjeren jugo”, najavljuju meteorolozi.

Također, meteorolozi ističu i to da je sa obimnijim padavinama gotova te se narednih dana očekuju duži suhi i barem djelimično sunčani intervali.

Obzirom na vremenske prilike i gotovo rekordno topao februar, u mnogim krajevima vegetacija je ubrzano krenula. Narednih dana uz proljetne temperature, ali i većinsko odsustvo mraza, to će se samo i ubrzati. Nimalo dobre vijesti za voćare i poljoprivrednike koje očekuje izazovno i “teško” proljeće, dodali su također meteorolozi sa BHMeteo.ba.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala