Stevandić nezadovoljan što je banjalučki sud oslobodio bihaćkog imama: “Ovo je veoma opasno i moramo hitno reagovati”

Nakon što je Okružni sud u Banjoj Luci jučerašnjom presudom ispoštovao odluku Ustavnog suda BiH, a ne Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske, predsjednik parlamenta Srpske Nenad Stevandić poručuje da je to iznenađujuće jer se “sada pojavilo duplo pravosuđe”.

“Ministarstvo pravde je organ u Vladi RS i pravi raspored sudova, finansira i usvaja budžet za sudove i ovo je potpuno nejasno i traži ozbiljne konsultacije i razjašnjenja, a ne ishitrene izjave. Moramo razriješiti situaciju, budući da RS odnosno Ministarstvo pravde finansira sudove, daje plate sudijama, a oni presuđuju van odluka Narodne skupštine, a po aktima koje je Narodna skupština stavila van snage”, rekao je Stevandić za “Nezavisne novine”.

Ovo je, dodao je, mnogo ozbiljnije nego što na prvi pogled izgleda i traži ozbiljnu analizu i konsultacije, a “možda je i neka vrsta otvaranja nove krize u BiH”, s tim što je, kako je naveo, prilično simptomatično i kada je i zašto je to tako urađeno.

“U svakom slučaju, iskonsultovaćemo se svi koji smo predsjednici institucija i moraćemo da donesemo ozbiljne odgovore i zaključke”, naglasio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, pišu Nezavisne novine.

Novonastala situacija je, kako je naglasio, “poziv na novu i veću hajku protiv Republike Srpske”.

“Ja ne želim da uvrijedim nijednog ni tužioca ni sudiju, ali moram da kažem da će implikacije ovoga ići u tom smjeru. Ovo je poziv na blaćenje i vrijeđanje Republike Srpske, a može biti poziv i na fizičko ugrožavanje ljudi koji imaju stav da to ne smije da se radi. I zato kažem, to je veoma opasno i traži vrlo ozbiljnu analizu i reakciju”, poručio je Stevandić za “Nezavisne novine”.

Podsjetimo, Okružni sud u Banjoj Luci jučer je oslobodio optužbi Muharema Štulanovića, imama i profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, koji je optužen da je Republiku Srpsku označio kao “genocidnu tvorevinu”.

Štulanović je optužen za povredu ugleda Republike Srpske i njenih naroda iz člana 280a. Krivičnog zakonika Republike Srpske, ali je Ustavni sud BiH utvrdio da član 280a. nije u skladu s Ustavom BiH, niti Evropskom konvencijom, zbog čega je ovu odredbu ukinuo. Okružni sud u Banjaluci je oslobodio Štulanovića, na taj način poštujući odluku Ustavnog suda BiH.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala