Koliko 100 KM vrijedi danas, a koliko je vrijedilo prije nekoliko godina?

Vrijednost 100 KM danas je daleko manja nego od prije nekoliko godina. To se na najprostiji način može uporediti sa količinom robe koju smo za taj iznos moglu kupiti nekad, a koliko možemo danas. Međutim, to se može uporediti korištenjem ekonomskih parametara.

Tako je bosanskohercegovački ekonomista Faruk Hadžić je na društvenim mrežama objavio zanimljiv status o inflaciji, odnosno vrijednosti novca sada i prije nekoliko godina.

Na društvenoj mreži LinkedIn, Hadžić je uporedio vrijednost iznosa od 100 KM iz 2018. godine s istim iznosom danas, u 2024. godini.

“Vjerovatno su se mnogi od vas do sada zapitali koliko nam je do sada inflacija ‘pojela’ vrijednosti novca posljednjih godina. Potpuno je jasno da 100 KM prije nekoliko godina ne vrijedi isto danas. Koristeći prosječnu godišnju stopu inflacije mjerenu Indeksom potrošačkih cijena za svaku godinu, te usklađivajući 100 KM sa tim stopama, a onda novi usklađeni iznos u narednoj godini sa novom inflacijom, dobijemo da 100 KM iz 2018. godine danas vrijedi oko 80 KM“, tvrdi Hadžić.

Naravno, ovo je prosječno kretanje obzirom na statističke podatke, ali vjerovatno, zbog individualne sklonosti potrošnje svakoga od nas, ovaj iznos može biti naravno i manji. Razlog leži u činjenici da je prosječna stopa kretanja cijena hrane dosta viša od ukupnog indeksa, tako da je osobama koje više svog dohotka troše upravo na hranu, inflacija ‘pojela’ veću vrijednost”, napisao je Faruk Hadžić.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala