Živinice: U Dubravama Donjim pokrenuto klizište (VIDEO)

U naselju Dubravama Donjim, situacija postaje sve ozbiljnija kako se klizište približava stambenim objektima, izazivajući zabrinutost među mještanima. Gradonačelnik Živinica, Began Muhić, hitno je reagirao na ovu prijetnju, najavivši poduzimanje mjera kako bi se zaštitili ljudi i imovina.

Nakon što su mještani obaviješteni o opasnosti koju predstavlja klizište, gradonačelnik Muhić sazvao je vanrednu sjednicu Štaba civilne zaštite kako bi se analizirala situacija i donijele hitne odluke. U obraćanju javnosti, Muhić je naglasio ozbiljnost situacije te istakao da će, ukoliko bude potrebno, biti proglašeno stanje prirodne nesreće kako bi se osigurala brza i adekvatna pomoć ugroženim stanovnicima.

“Sigurnost naših građana je naš prioritet, stoga ćemo poduzeti sve potrebne korake kako bismo ih zaštitili od ove prirodne opasnosti”, izjavio je Muhić.

Klizište, koje je već uzelo danak na okolnom terenu, prijeti da se proširi prema naselju, stavljajući u opasnost brojne domove. Mještani su već obaviješteni o mogućoj evakuaciji, te su im date smjernice o postupanju u slučaju daljnjeg pogoršanja situacije.

Ova situacija podsjeća na ranije slične događaje u drugim dijelovima zemlje, gdje su klizišta izazvala ozbiljne štete na imovini i ugrozila živote ljudi. Lokalne vlasti, uz podršku civilne zaštite i ostalih relevantnih institucija, nastavljaju pratiti situaciju i poduzimati sve potrebne korake kako bi se spriječila daljnja eskalacija problema.

Iako su klizišta prirodna pojava koja se ne može potpuno predvidjeti ili spriječiti, brza i koordinirana reakcija lokalnih vlasti ključna je u zaštiti života i imovine ugroženih zajednica. U ovom trenutku, prioritet je osigurati sigurnost i dobrobit svih stanovnika Donjih Dubrava, te spriječiti daljnje širenje klizišta i potencijalne štete koje ono može izazvati.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala