„Krajiški trojanski konj – civilni aspekti operacije Tigar ’94“

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca organizirao javnu tribinu povodom 30 godina od uspješno izvedene operacije

U Bihaću ju održana javna tribina pod nazivom „Krajiški trojanski konj – civilni aspekti operacije Tigar ’94“. Tribinu je povodom trideset godina od uspješno izvedene operacije organiziralo Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Iako se radi prvenstveno o vojnoj operaciji kojom je rukovodio komandant Petog korpusa ARBiH Atif Dudaković, operacija eliminacije ideje i protagonista takozvane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, ima i svoje civilne aspekte. Prvi put nakon trideset godina na formalan način se progovara o njima.

Predsjedavajuća Regionalnog odbora VKBI Bosanska krajina Vildana Pečenković, smatra da je VKBI, obavljajući ovakve i slične aktivnosti, jedan od čuvara bošnjačkog nacionalnog identiteta.

„Mi jesmo u posljednjih trideset godina izborili pravo na ime naroda, imamo svoj jezik, imamo svoj pravopis, imamo svoju književnost, kulturu i tradiciju, međutim i danas se to još uvijek radi vaninstitucionalno“, smatra predsjedavajuća Pečenković.

Tribini o civilnim aspektima operacije, prisustvovao je i Hamdija Abdić Tigar. Zahvalan je organizatoru na inicijativi da se analiziraju i civilni aspekti vojne operacije Tigar ’94.

„Bili smo mladi, ali bili smo i hrabri i naravno mladi ljudi su odbranili ovaj grad i ovu državu“, poručio je Tigar.

Ratni predsjednik Izvršnog odbora Opštine Bihać te ratne 1994. godine bio je Smail Kličić. On je izrazio svoje žaljenje što se nije znanstvenim metodama pristupilo analizi ove operacije. U operaciji je, kako kaže Kličić učestvovalo oko 500 ljudi, ali se o njima ne govori. On je u tom smislu i predložio da se odnos prema operaciji Tigar’94 promijeni.

Jedan od učesnika Operacije Tigar ’94. bio je i Fadil Islamović, koji je tad bio predsjednik Savjeta MZ Izačić. On je naglasio da je ovo je prvi put da civilni sektor kaže o ulozi i značaju te operacije i kakav je doprinos civilnog sektora u uspješnoj realizaciji same operacije.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala