HDZ i SNSD danas oborili zakon koji je uslov za kandidatski status BiH u EU

UPK Doma naroda PSBiH nije podržala principe Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine utvrdila je usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, ali nije podržala principe Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom državnog parlamenta.

Predstavnički dom ranije je usvojio prijedlog ovog zakona čije usvajanje, između ostalog, predstavlja jedan od 14 prioriteta Evropske komisije u vezi s aplikacijom BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Jedan od predlagača ovog zakona u Predstavničkom domu, poslanik Jasmin Emrić, je kazao kako se radi, prije svega, o jačanju instituta sukoba interesa u BiH.

U obrazloženju predloženog zakona, između ostalog, je navedeno da je postojeći Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH neophodno mijenjati kako bi se osigurala efikasna i nezavisna primjena instituta sukoba interesa, te ujednačili i uskladili propisi kojima se reguliraju sukob interesa i izvješaji o imovinskom i finansijskom stanju nosilaca javnih funkcija.

Inače, protiv ovog zakona danas su bili članovi Komisije Bariša Čolak i Lidija Bradara iz HDZ-a, kao i Sredoje Nović i Lazar Prodanović iz SNSD-a.

“HDZ je danas na komisiji Doma naroda oborio Zakon o sukobu interesa, uslov za EU kandidatski status. Čović neće da se BiH približi Briselu, ali voli u Briselu skrhati 3.000 KM za par minuta VIP salona. I nek’ mu neko javi da je neko drugi Monsieur le Président”, napisao je na Twitteru poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Damir Arnaut.

Članovi Komisije nisu podržali delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića kojom bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od trideset dana od dana dostavlјanja ove inicijative, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Vijeću ministara BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH s cilјem formiranja Ministarstva polјoprivrede BiH.

Također, Komisija nije podržala ni delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića kojom bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od trideset dana od dana dostavlјanja ove inicijative, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Vijeću ministara BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH s cilјem formiranja Ministarstva za evropske integracije.

Ustavnopravna komisija Doma naroda primila je k znanju Informaciju o radu Tužilaštva BiH za 2021. godinu.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala