Zabrinjavajući podaci u BiH: Pogledajte koliko naselja ima manje od 100 stanovnika

Iz godine u godinu sve je manje djece, stanovništvo je sve starije i sve je više onih koji odlaze iz Bosne i Hercegovine.

O tome kako se zemlja prazni najbolje ilustruje fotografija Miloša Popovića, istraživača Instituta za bezbjednost i globalna pitanja (ISGA) Univerziteta u Lajdenu, koja pokazuje mjesta u BiH sa populacijom ispod 100 stanovnika.

Najteža situacija je na području Bosanskog Petrovca, Šamca, Ključa, Sanskog Mosta, Glamoča, Kupresa, Ljubinja, Berkovića, Foče, Kalinovika…

Očita je, kaže, tendencija rasta broja naselja sa sve manjim brojem stanovnika, pri čemu se ističu regioni koji inače imaju problema sa natalitetom poput istočne Hercegovine i Krajine.

Očigledna je veza između regija sa smanjenim natalitetom i povećanim mortalitetom sa jedne strane i brojem naselja sa sve manjim brojem stanovnika sa druge strane. Takođe, uzimajući u obzir trendove, za očekivati je da će u budućnosti broj naselja sa malim brojem stanovnika sve više da raste. Veliko je pitanje da li će se određene regije uopšte moći da se oporave od ovako intenzivne depopulacije”, ističe Ferhatbegović dodajući da ne treba zaboraviti ni višegodišnji masovni odlazak sa ovih prostora najsposobnijeg dijela stanovništva što je već ostavilo, a u budućnosti će tek ostaviti teške posljedice.

Situacija alarmantna

Manje rođenih i znatno više umrlih nego prošle godine, vijest je koja se na kraju svake godine objavi u BiH.

A koliko je situacija dramatična možda najbolje pokazuje podatak da je 1996. godine prirodni priraštaj iznosio 21.442 (46.594 rođenih i 25.152 umrlih), dok je prošle godine prirodni priraštaj u BIH bio u minusu 22.633 (25.870 živorođene djece i 48.503 umrlih)!

Naime, prema podacima agencije za statistiku u Bosni i Hercegovini tokom 2021. godine registrovano je 25.870 živorođene djece što je samo u odnosu na 2020. godinu pad broja živorođenih za 0,48%, a umrlo je 48 503 lica, što u odnosu na 2020. godine pokazuje rast broja umrlih za čak 13,32%!

Ovim poražavajućim brojkama za prošlu godinu treba dodati i 170.000 osoba koje su samo tokom 2021. godine otišle iz BiH, prema procjenama Unije za održivi povratak BiH. Godinu dana ranije, u toku pandemije i zatvaranja granica, u Uniji su prikupili podatke da je čak 85.000 osoba uspjelo da se preseli u inostranstvo.

Situacija je odavno alarmantna u Posavini, u selima, ali i u samim gradovima -Derventa, Brod, Modriča, Orašje, Odžak. U jednom selu u Modriči, kaže, osjetila se jako tužno jer je svaka druga kuća bila zaključana. Prazni se i Hercegovina, ljudi odlaze, prodaju imovinu. Isto je i kod Travnika, Zenice, u istočnoj Bosni”, kaže za BUKU Mirhunisa Zukić, predjednica Unije.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala