Porodica je oslobodila zarobljenog kita, a on im je zahvalio na predivan način

Porodica je oslobodila zarobljenog kita za kojeg je posumnjala da je mrtav, a on im je zahvalio na predivan način.

Michael Fishback i njegova porodica jako vole životinje. Zapravo, Michael je suosnivač organizacije „The Great Whale Conservancy“ koja je posvećena čuvanju kitova. Jedne zime, porodica  je dobila nagradni odlazak na Kalifornijski zaljev kako bi mogli fotografirati rijetke kitove, ali tamo su naišli na nešto tragično.

Grbavi kit je plutao na vodi, nije se micao. Porodica je posumnjala da je mrtav.

Prišli su mu kako bi provjerili je li živ. Mislili su se okrenuti, ali je tada kit izdahnuo. Shvatili su da možda postoji malena mogućnost da ga spase. Michael je skočio u vodu da vidi može li pomoći.

Michael je vidio da je životinja zapela u mrežu i da se ne može osloboditi. On je pokušao pokazati kitu da će učiniti što može da ga spasi.

Iako je kit bio zarobljen, ipak je bio vrlo jak tako da je Michael morao biti jako oprezan ako je htio ostati život. Oprezno je pregledao kita. Peraje su mu bile zapetljane te ih je mreža vukla prema dolje.

Michael je uspio osloboditi jednu peraju, no to nije bilo dovoljno.

Porodica je pokušala pozvati pomoć, no nisu dobili jasan odgovor hoće li pomoć zaista doći tako da su odlučili uzeti stvar u svoje ruke.

Michael je pokušao odrezati mrežu oko peraja. Bio je to vrlo težak posao, no Michael je uspio. Kit je sada mogao malo zaplivati, ali je još vukao mrežu. Porodica je tako morala pratiti kita više od 100 metara.

Kada se kit umorio, porodica je nastavila rezati mrežu. Nakon pola sata su oslobodili još jednu peraju. Sada je bio red na rep. Bio je to najteži dio posla. Cijela porodica je davala sve od sebe kako bi oslobodili kita. Na koncu su uspjeli. Kit je otplivao preko 100 metara, a tada je iskočio iz vode kao da govori „hvala“ porodici koja ga je spasila.

Michael i njegova porodica bili su jako umorni i iscrpljeni. No, njihov je trud urodio plodom – kit je bio slobodan i nastavio je skakati po vodi blizu njih.

Tijekom slijedećeg sata, kit, kojeg je porodica nazvala Valentina, pratio je njihov brodić i neprestano izranjao iznad površine – bilo je očito da je jako zahvalan ovoj divnoj porodici.

On im je zahvalio na predivan način.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala