Slovenija ipak blokira ulazak Hrvatske u Schengen?

Potpredsjednica slovenske vlade Tanja Fajon zauzima se za što skoriji ulazak Hrvatske u Schengen, ali to uvjetuje provedbom arbitražne odluke o granici, piše u petak Večernji list.

Dnevnik prenosi i izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, koji ističe da ulazak Hrvatske u Schengen nema veze s arbitražnim postupkom.

Nova slovenska vlada započet će svoj mandat u rekordno kratkom roku, već 3. lipnja, samo 40-ak dana od parlamentarnih izbora na kojima su slovenski birači dali golemo povjerenje budućem premijeru Robertu Golobu i njegovu Pokretu sloboda, navodi dnevnik.

Čelnici triju stranaka koje će činiti buduću vladajuću koaliciju, Pokreta sloboda, Socijalnih demokrata i Ljevice, uskladili su programski dio koalicijskog ugovora i dogovorili raspodjelu ministarskih mandata.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preuzima čelnica Socijalnih demokrata Tanja Fajon, koja će biti i jedna od potpredsjednica nove vlade. Fajon je nakon postizanja koalicijskog dogovora u vezi s ulaskom Hrvatske u Schengen, kako javlja Slovenska tiskovna agencija, novinarima izjavila da Schengen treba što prije obnoviti i postaviti jasna i transparentna pravila po kojima se ulazi u schengenski prostor.

Kazala je i da se zauzima za što skoriji ulazak Hrvatske u Schengen i da u spomenuta pravila ulazi i implementacija arbitražne odluke kojom je određena granica između Hrvatske i Slovenije.

Hrvatska je nakon slovenskog arbitražnog skandala jednoglasnom odlukom sabora neopozivo istupila iz arbitraže jer su je kompromitirali i kontaminirali slovenski arbitar i agentica, koji su nedopuštenim sredstvima utjecali na arbitražu.

Ljubljana je s druge strane ustrajala na arbitražnom postupku, koji je unatoč arbitražnom skandalu nastavljen do konačne arbitražne odluke, koju Hrvatska ne priznaje, zbog čega su sve slovenske vlade prije vlade Janeza Janše normalizaciju odnosa Zagreba i Ljubljane uvjetovale hrvatskim priznanjem i implementacijom arbitražne odluke, što je za sve vlade u Zagrebu bilo neprihvatljivo.

Nakon dvogodišnjeg arbitražnog predaha u vrijeme Janšine vlade s Golobovom vladom na dnevni red ponovno se vraća arbitražni problem, na što upućuju i izjava buduće šefice slovenske diplomacije, kojom je ponovno izravno povezala hrvatski ulazak u Schengen i arbitražu, ali i nedavna izjava budućeg premijera, koji je ustvrdio da arbitraža ostaje “sidro u politici Slovenije prema Hrvatskoj”, što bi moglo dovesti do novih napetosti u odnosima Zagreba i Ljubljane, piše Večernji list, prenosi HINA.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala