Izgradnja zelene i stočne pijace u Bihaću i Bosanskom Petrovcu

Održano je potpisivanje ugovora u Sarajevu za 6 od 12 lokalnih zajednica koje će bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od 1,5 miliona KM unaprijediti i razvijati tržišnu infrastrukturu ruralnih područja.

Navedenim sredstvima biti će podržani Bihać, Bosanski Petrovac, Trebinje, Gračanica, Mrkonjić Grad i Banja Luka, dok će u narednom periodu ugovore potpisati Rudo, Gradiška, Mostar, Zenica, Teslić i Šamac.

Biti će izgrađene zelene i stočne pijace, različite tržnice, otkupne stanice, unaprijeđena i postavljena mobilna sajamska infrastruktura, postavljene eko prodajne kuće te izgrađena nova prodajna mjesta locirana uz regionalne i lokalne ceste.

Projekt jeste revitalizacija, modernizacija i stavljanje u funkciju postojeće Gradske pijace u centru Bihaća, te omogućavanje direktnog pristupa lokalnom tržištu za inicijalno 28, a do kraja implementacije projekta minimalno 42 krajnja korisnika, kao i jačanje njihovih konkurentskih pozicija na tržištu.

To će biti ostvareno na način da će biti donesen novi model upravljanja Gradskom pijacom i set akata i alata koji će u potpunosti regulirati odnose svih aktera i omogućiti odvijanje prodaje uz poštivanje minimalnih standarda za sigurnost hrane, javno zdravstvo, socijalnu inkluziju i zaštitu okoliša. Također će biti izvršena sanacija i opremanja Gradske pijace što će korisnicima omogućiti adekvatne uvjete prodaje uključujući aspekte sigurnosti hrane i higijene, te adekvatne uvjete za korisnike na samoj tržnici.

Ukupna vrijednost tog projekta je 177,974.79 KM, a biti će kreiran web shop Gradske pijace putem kojeg će se otvoriti novi promotivno distributivni kanal pristupačan za veći broj lokalnih poljoprivrednih proizvođača.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala