FEDERALNA UPRAVA POLICIJE SE ZANIMA: Kako spriječiti mlade da dijele neprimjerene fotografije na društvenim mrežama

Federalna uprava policije danas je organizirala drugi koordinacijski sastanak, a u vezi početka online kampanje prevencije, čiji je cilj spriječiti tinejdžere i mlade na samoproizvođenje i dijeljenje neprimjerenih fotografija na društvenim mrežama.

Sastanku su osim predstavnika Federalne uprave policije prisustvovali i predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, Policije Brčko distrikta BiH, Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Centra za sigurni internet MFS – EMMAUS.

Svi učesnici sastanka su se obavezali da će u narednom periodu koliko bude trajala kampanja dati svoj doprinos u vezi sa promocijom, ali i planiranju i realizaciji efikasne saradnje relevenatnih institucija i organizacija na podizanju svijesti djece i mladih, roditelja, nastavnika, ostalih profesionalaca i građana Bosne i Hercegovine o nasilju u digitalnom okruženju.

Federalna uprava policije je jedna od članica PEN-MP Mreže policijskih eksperata za nestale osobe u okviru Amber Alert Europe fondacije, a kampanja je započela imajući u vidu svakodnevnu izloženost djece štetnim sadržajima na internetu gdje se susreću i sa različitim oblicima prijetnji i ugrožavanja.

U okviru kampanje, Federalna uprava policije 23.5.2022. godine će organizirati panel diskusiju na temu prevencije širenja neprimjerenih fotografija djece i tinejdžera u digitalnom okruženju.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala