Svjetski servis AccuWeather objavio veliku prognozu za ljeto. Za Balkan izdvojena specifična pojava

Svjetski meteoservis AccuWeather objavio je veliku sezonsku prognozu za ljeto 2022. u Evropi u kojoj upozoravaju da bi ovogodišnji ljetni period mogao biti topliji od uobičajenog u većem dijelu kontinenta.

AccuWeatherov tim meteorologa analizirao je vremenske obrasce širom svijeta, a u srijedu su otkrili gdje će vrijeme u Evropi biti toplije od uobičajenog i koja područja će biti olujnija od drugih.

Meteorolozi Tyler Roys i Alan Reppert vjeruju da bi ovo ljeto moglo biti toplije od uobičajenog za veći dio kontinenta.

Ljeto će od Portugala do Italije biti toplije nego inače, ali Roys kaže da će i dalje biti velikih promjena tokom cijele sezone.

Svaki val iznad normalnih temperatura će vjerovatno trajati sedmicu ili dvije i imati rekordno izazovnu toplotu, ali će biti prekinuti sporim olujnim sistemima koji će sniziti temperature i donijeti šansu za padavine.

Rekordno izazovne vrućine biće jedan od najvećih vremenskih faktora ljeta u južnoj Evropi, upozoravaju meteorolozi navodeći da bi druga polovina sezone na Balkanskom poluostrvu mogla biti nešto drugačija u odnosu na Pirinejsko poluostrvo.

“Bit će perioda u kojima će biti vrućine koja bi ponekad mogle biti intenzivna. A, onda kada se to ne desi, postojaće šansa za oluje”, navodi Roys.

Slično kao prošlog ljeta, gradovi širom Balkana ove godine mogu očekivati ​​više dana u kojima će temperatura preći 32 stepena Celzijusa, u poređenju sa dugoročnim prosjekom.

Vrući periodi će biti praćeni zabrinutošću zbog suše, iako su po tom pitanju izgledi u ovom regionu Evrope nešto bolji u poređenju sa 2021. godinom, navode iz AccuWeathera.

Ove godine, druga polovina ljeta vjerovatno će biti obilježena epizodama grmljavine koja će biti češća nego tokom prvog dijela. Međutim, olujno vrijeme neće okončati sušu.

“Grmljavine će biti mač sa dvije oštrice. Dok će padavine pomoći da se ublaži zabrinutost zbog suše širom Balkana, donijet će rizik od loših vremenskih prilika, uključujući oluje koje bi mogle oštetiti usjeve pšenice i kukuruza u cijelom regionu”, navode meteorolozi, upozoravajući da bi ljetno vrijeme moglo otežati uzgoj povrća u tom regionu.Naučnici kažu da je prošlo ljeto bilo najtoplije zabilježeno u Evropi, s temperaturama za jedan stepen Celzijusa višim od prosjeka u prethodna tri desetljeća.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala