Hitna sjednica: Da li će Dom naroda PSBiH danas donijeti odluku o finansiranju izbora?

S obzirom na to da je CIK BiH 4. maja donio odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora, podsjećaju da je potrebno najkasnije do 19. maja osigurati neophodna sredstva za održavanje izbora

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na hitnoj sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra zahtjev pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda za sazivanje hitne sjednice Doma sa samo jednom tačkom dnevnog reda – Osiguranje novčanih sredstava za finansiranje Općih izbora koji će biti održani 2. oktobra ove godine.

Iz Kluba bošnjačkog naroda navode da, prema odredbama Izbornog zakona BiH, sredstva za provođenje izbora institucije nadležne za obezbjeđenje sredstava iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH moraju osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o raspisivanju izbora.

S obzirom na to da je CIK BiH 4. maja donio odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora, podsjećaju da je potrebno najkasnije do 19. maja osigurati neophodna sredstva za održavanje izbora.

Stoga su predložili da Dom naroda na hitnoj sjednici donese i zaključak „da se nalaže Vijeću ministara BiH da, u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, u roku od 24 sata od donošenja ovog zaključka, na prijedlog CIK-a BiH, donose odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona KM na ime rashoda CIK-a BiH za održavanje Općih izbora 2022. godine.

Također, shodno odredbama Poslovnika Doma naroda, mole da sjednici pored predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra finansija i trezora BiH, čije je prisustvo obavezno, prisustvuje i predsjednik CIK-a BiH.

– O realizaciji ovog zaključka Vijeće ministara BiH treba da obavijesti Dom naroda odmah nakon donošenja odluke – naveli su iz Kluba bošnjačkog naroda.

Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici održanoj 17. maja nije postiglo konsenzus u vezi s predloženim dnevnim redom i Prijedlogom odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini, a koju je predložila Centralna izborna komisija BiH.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala