ZOVU JE “PROLEĆNA INFUZIJA”, SVAKI SRBIN JE IMA U SVOJOJ KUĆI: A MALO KO ZNA da izbacuje VIŠAK VODE IZ ORGANIZMA

Dvorišta i livade su ispunene ovom biljkom, a može se praviti i salata od nje!

Maslačak je izuzetno zdrava i hranljiva biljka koja se vekovima koristi u prirodnoj medicini. Sadrži vitamine C i A, bogata je organskom kiselinom i mineralima poput kalijuma, natrijuma i magnezijuma. Biljka je savrena za prolećno čišćenje krvi i celog organizma, maslačak je kralj detoksikacije. Takođe, deluje i protivupalno, a u lekovite svrhe koriste se cvet, mladi listovi i koren.

Pre cvetanja maslačka, u rano proleće, možete iskoristiti izuzetno lekovite liske maslačka. Najčešće se koriste u salati, a mi vam donosimo recept za sirup koji je sjajan za detoksikaciju i smanjuje rizik od oboljenja.

Naberite pregršt svežih listova mladog maslačka na nezagađenom području, dobro ih isperite, pa stavite u sokovnik u miksajte. Ukoliko nemate sokovnik ili blender, listove možete samleti i u mašini za mlevenje mesa.

Kako bi ukus bio bolji, ali i sirup još zdraviji, dodajte jabuku koju ćete takođe miksati u blenderu, kao i sok od sveže ceđenog limuna.

Sirup od mladih listova maslačaka s euzima pre obroka jednom dnevno, jedna do dve kašike, a deluje tako što pročišćava organizam, reguliše varenje, poboljšava apetit, čuva organe od oštećenja. Može pomoći kod raznih stomačnih tegoba, a skladišti se u tegli koju treba držati zatvorenom na hladnom.

Od listova maslačka uvek možete napraviti salatu koja se savršeno slaže sa mesom ili jelima od povrća, a sveži listovi imaće izvanredan utivaj na organizam!

Izvor vitamina

Čaj od maslačka je pun kalcijuma, gvožđa, vitamina K, A i B6, kao i riboflavinoma i tiaminoma. Ako jedete lišće maslačka kao salatu, ono će vaše telo osnažiti više nego spanać ili brokoli.

Pomaže kod dijabetesa

Čaj od maslačka može da snizi nivo šećera u krvi, što je ključno za kontrolu dijabetesa, kažu istraživanja.

Savršena zamena za kafu

Čaj od maslačka je snažan antioksidans i pun je minerala. Telu vraća energiju, a da pri tome ne sadrži kofein. Što je još interesantnije leči zavisnost od kofeina. Pa ako želite, jutro započnite čajem od maslačka umesto sa kafom.

Pospešuje izbacivanje vode iz organizma

Čaj od maslačka je prirodni diuretik koji može povećati učestalost mokrenja. Istraživanja pokazuju da je 1 čaša čaja od maslačka dovoljna da se smanji nadutost tela.

Sprečava infekcije urinarnog trakta

Zbog toga što je prirodni diuretik, čaj od ove biljke je efikasan u lečenju urinarnog trakta, pogotovo kada se pije zajedno sa čajem od uve. Čaj od maslačka će očistiti bubrege i sprečiti razvoj infekcije.

Jača kosti

Zahvaljujući mineralima koje sadrži ovaj čaj obezbeđuje sve ono što je našem telu neophodno za jake kosti i dobru odbranu od osteoporoze.

Povećava cirkulaciju

Bogat sadržaj gvožđa iz čaja maslačka omogućava i bolji protik krvi kroz telo.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala