Izetbegović: Vrijeme je da Schmidt donese odluku kojom će se osigurati novac za izbore

Nakon što Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije prihvatio prijedlog Kluba Bošnjaka se se osiguraju novčana sredstava za predstojeće izbore predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da visoki predstavnik treba nametnut odluku kojom će sredstva biti osigurana.

Predsjednik SDA smatra da su neusvajanjem sredstava za provođenje izbora prekršene evropske konvencije i Ustav.

“Danas smo iscrpili zadnje mogućnosti, očekujemo od visokog predstavnika da povuče korake”, rekao je Izetbegović.

“Ja ne očekujem od Schmidta da nametne budžet već nametne neophodne odluke koje ce omogućiti provedbu izbora. Schmidt ce nam trebati sve dok se ne bude poštovali zakoni i ustav”, dodao je Izetbegović.

Na pitanje da prokomentariše prijedlog Milorada Dodika da Republika Srpska finansira izbore kazao je da on pokušava da dokaže da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta te da se to ne smije dopustiti.

U kontekstu propalih pregovora o Izbornom zakonu kazao je da je javnost mogla vidjeti kakvim je pritiscima bio izložen i kakvi su prijedlozi bili na stolu.

“Koji su protivustavni, koji onemogućavaju zauvijek provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava, ja koji sam to odbio sam po nekima kriv za ovo stanje”, rekao je Izetbegović.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala