London zabrinut zbog krize u BiH: Britanska šefica diplomatije Liz Truss stiže u Sarajevo

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss ove sedmice stiže u Bosnu i Hercegovinu gdje će razgovarati sa bh. zvaničnicima.

Kako je potvrđeno, šefica britanske delegacije stiže u Sarajevo u srijedu navečer, a zvanično će posjetu započeti u četvrtak nizom sastanaka, piše klix.ba.

Ona će se prvo susresti sa kolegicom, odnosno ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković. Nakon toga planirani su sastanci sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Posjeta je zvanično najavljena Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Riječ je o bilateralnoj posjeti koja je dogovorena na ranijim sastancima sa bh. zvaničnicima.

Inače, Velika Britanija ima veliki interes za dešavanja u Bosni i Hercegovini, a kako saznajemo, Liz Truss je i lično zainteresovana za rješavanje problema u BiH, u čemu ima i podršku Britanskog parlamenta.

Kada je Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, njeno ministarstvo je tada obavijestilo javnost o potezu vlade, a Truss poručila da je njihovo ponašanje prijetnja stabilnosti i sigurnosti u cijelom Zapadnom Balkanu.

Nedavno je, govoreći o ruskom utjecaju u svijetu, kazala da je Zapadni Balkan u većem riziku od negativnih posljedica rata u Ukrajini zbog bliskih veza sa Rusijom.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala