Prvom na svijetu transplantirali su mu ruke prije 16 mjeseci: ‘Već sam dižem utege i bacam kuglu’

Doživio je strujni udar na poslu 1998. godine. Nakon toga je prošao mukotrpno putovanje – amputaciju i 54 operacije. Izgubio je djevojku, karijeru, a patio je i očinski odnos s kćerkama

Nakon gotovo dva i pol desetljeća, Islanđanin Felix Gretarsson (49) je uspio nagovoriti kirurge da na njemu izvedu dvostruku transplantaciju ruku i ramena u 15-satnoj operaciji i to prvoj takve vrste u svijetu.

Felix je preživio strujni udar na radnom mjestu 1998. godine i izgubio obje ruke, nije im bilo spasa, liječnici su ih morali amputirati.

Prije svega 16 mjeseci transplantirane su mu obje ruke, a brzina kojom je ponovno svladao izgubljene vještine poput vježbanja u teretani, bacanja lopte pa i vožnje autom (kojim je naučio upravljati stopalima) je impresionirala njegove kirurge.

Felix je prošao mukotrpno putovanje – nakon amputacije i 54 operacije izgubio je djevojku, karijeru, a patio je i očinski odnos s kćerkama.

Ocu dvoje djece je mnogo toga što u roditeljstvu uzimamo zdravo za gotovo nedostajalo. Međutim, sada napokon ima priliku ponovno zagrliti 24-godišnju kćerku Dilju i 27-godišnju Rebekku. Nježnost je to koju su zadnji put razmijenili kad je Dilja još bila tromjesečna beba.

Dodatno se zbližio i sa svojom unučadi.

– Dok sam ih gledao kako plaču kao bebe bilo mi je neopisivo teško što ih ne mogu primiti u ruke – otkrio je.

Foto: Profimedia

Zahvaljujući čvrstom duhu koji ga je vodio kroz stotine sati rehabilitacije, svega šest mjeseci od operacije mogao je micati ramenima, a nakon devet mjeseci uspio je pomicati i prste.

– Doktori to nisu očekivali do druge godine nakon zahvata – sretan je Felix.

Felixu su nove ruke i trud kirurga, uz funkcionalnost, omogućile i sasvim novu perspektivu na život.

– To je postupni proces, osjet se vraća prije funkcionalnosti – otkriva i nastavlja.

Foto: Profimedia

– Baš sam jutros vodio pse u šetnju pa sam gurnuvši ruku kroz prozor osjetio povjetarac. Bilo je čudno – dodao je.

Osim što uživa u novonastalom osjećaju samostalnosti u svakodnevnom životu, Felix se nada da će dvostruka transplantacija ruku koja uključuje i ramena ubrzo biti dostupnija i poboljšati kvalitetu života većeg broja ljudi.

– Kad su planirali operaciju, cilj je njome bio omogućiti savijanje desnog lakta, no za lijevi nisu imali previše nade. Usprkos prognozi, sad lagano mičem ramena, laktove, ali i zglobove i prste. To mi je kao da živim u bajci – zaključuje.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala