JEZIVO UPOZORENJE DOKTORA: U Grčkoj vreba OPASNA BAKTERIJA, nalazi se u VODI, a ovo su OPASNI SIMPTOMI!

Legionela izaziva i takozvanu Pontijak groznicu koja daje slabije simptome

Bakterija koja vreba iz tuša ili klima uređaja pronađena je u 75 odsto uzoraka iz hotela u Grčkoj.

Stručnjaci upozoravaju sve koji planiraju da idu na letovanje da iz slavina i tuševa na omiljenim destinacijama vreba ozbiljna bolest!

Sprovedeno je istraživanje u okviru kojeg su testirani uzorci vode iz slavina na više popularnih destinacija, i u dve trećine pronađena je bakterija koja izaziva infekciju opasnu po život – legionela.

U pitanju je bakterijska infekcija koja “vreba” iz ustajale vode, kakvu ćete naći u hotelima ili odmaralištima jer se ne koriste izvan sezone. U Grčkoj je pronađena u čak 75 odsto analiziranih uzoraka!

Mikrobiolozi upozoravaju da bi svako ko ode na letovanje morao najpre da pusti da iz svake slavine u smeštaju voda teče najmanje pet minuta, kako bi kroz cevi i bojlere prošla sveža voda i isprala potencijalno kontaminiranu. Ovo naročito važi za ugostiteljske objekte u kojima je zbog kovida došlo do privremenog zatvaranja.

Legionela će bujati u stajaćoj vodi u velikim objektima kao što su hoteli ili poslovne zgrade, posebno u predelima sa toplijom klimom kao što su letovališta. Ova bakterija može se naći i u bazenima, kao i u starijim uređajima za klimatizaciju u kojima se nalazi voda.

“Pustite vodu iz slavina da teče najmanje pet, a bilo bi dobro i deset minuta. I odmah izađite iz prostorije! Zatim, zadržite dah, uđite i zatvorite slavinu. Pustite da prođe najmanje 30 minuta pre nego što ponovo uđete u kupatilo. Obavezno dobro provetrite prostoriju”, savetuje mikrobiolog dr Tom Makin, koji radi kao savetnik za kontrolu legionele za hotele.

Legionarska bolest ima smrtnost od deset odsto, ali kod onih sa oslabljenim imunitetom, bolešću bubrega ili reumatoidnim artritisom, procenat ide i do 30 odsto.

Simptomi legionarske bolesti su:

Kašalj
Kratak dah
Temperatura
Bol u mišićima
Glavobolja

Legionela izaziva i takozvanu Pontijak groznicu koja daje slabije simptome, ali legionarska bolest može da dovede do upale pluća koja, ako se iskomplikuje, može da bude smrtonosna.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala