Austrija: Trenutačna pravila vezana uz koronavirus

Od 1. lipnja, s izuzetkom Beča, maske više obvezne u svim supermarketima, javnom prijevozu i uslugama za osobe s invaliditetom. Osim toga, aktualnom izmjenom 2. Pravilnika o temeljnim mjerama koronavirusa, propisi za „zelenu putovnicu“ prilagođeni su preporukama Nacionalnog povjerenstva za cijepljenje.

Obveza nošenja maske ograničena je na “ranjive sredine”. Odnosno na bolnice, lječilišta i druga mjesta u kojima se pružaju zdravstvene usluge i usluge njege (liječničke ordinacije i sl.), kao i domove za njegu i staračke domove.

Savezna vlada više ne zahtijeva nošenje maski u javnom prijevozu, u svim maloprodajnim objektima i objektima za osobe s invaliditetom. Beč i dalje koristi mogućnost strožih propisa. U glavnom gradu savezne države FFP2 maska ​​se i dalje mora nositi u javnom prijevozu, kao i na zatvorenim stanicama javnog prijevoza, željezničkim kolodvorima i peronima. Maske su u Beču obvezne i u ljekarnama.

Prema Ministarstvu zdravstva, “nove tehničke preporuke Nacionalnog povjerenstva za cijepljenje ugrađene su u uredbu” za “zelenu putovnicu”. Za osnovnu imunizaciju sada je potrebno primiti tri doze cjepiva. Ranije se oporavak prije prvog cijepljenja smatrao “imunološkim događajem”. Oporavak vrijedi još šest mjeseci , ali više ne zamjenjuje cijepljenje.

Minimalni intervali između cijepljenja također su medicinski preporučeni. Međutim, to više nije preduvjet za izdavanje potvrde o cijepljenju.

Za izmjene “zelene putovnice” vrijedi opći prijelazni rok do 23. kolovoza. Do tada vrijede važeće i već izdane potvrde o cijepljenju. Potvrde o cijepljenju bit će ponovno izdane tijekom ljeta na temelju promjena. Novim se certifikatima može pristupiti putem gesundheit.gv.at ili ispisati u ljekarnama ili kod liječnika.

Uz 3-G pravilo, dokaz više nije potreban za one ljude koji ne bi bili podvrgnuti cijepljenju zbog nedostatka imunološkog odgovora na cijepljenje. Dovoljna je potvrda da ste već dobili izuzeće od cijepljenja. Ovdje također postoji iznimka u slučaju trudnoće i opasnosti po zdravlje od cijepljenja.

Zahtjev za cijepljenje protiv koronavirusa također je suspendiran u cijeloj zemlji. Nepoštivanje obveze zapravo se trebalo kažnjavati od sredine ožujka, ali je suspenzija, koju je stručno povjerenstvo prvotno preporučila do 1. lipnja, produljena za tri mjeseca.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala