Blinken u izvještaju naveo da SDA i Izetbegović brane naciste – Arnuat: Završio je na sivoj listi State Departmenta, iduća je crna?

Američki državni sekretar je u izvještaju o vjerskim slobodama obradio i situaciju u BiH

Američki državni sekretar Antony Blinken sinoć je objavio izvještaj o vjerskim slobodama u kojem je obrađena i situacija u BiH, a zastupnik u Parlamentu BiH Damir Arnaut komentirao je dio izvještaja u kojem se spominje rezolucija koja je usvojena na njegovu inicijativu.

– 11. januara, Predstavnički dom BiH usvojio je neobavezujuću rezoluciju koju je uputio Damir Arnaut (Naša stranka) kojom se traži izmjena naziva ulica, parkova, trgova i škola koji nose ime po nacistima iz Drugog svjetskog rata.

Rezolucija je bila neobavezujuća, jer bi lokalne općine, a ne parlament, imale ovlasti da je implementiraju. Ubrzo nakon donošenja rezolucije, Stranka demokratske akcije (SDA), koja je glasala za nju, promijenila je svoj stav i kritikovala inicijativu za uvrštavanje Bošnjaka na listu saradnika nacista.

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da izbore koje su napravili bošnjački nacistički saradnici Husein Đozo, Mustafa Busuladžić i hafiz Muhamed Pandža treba vrednovati u njihovom “globalnom i historijskom kontekstu”. Štampa sklona SDA označila je Arnauta kao izdajnika i branila Bošnjake koji su radili sa nacistima. Dom naroda BiH nije postupio po rezoluciji do kraja godine, navodi se u izvještaju.

Arnaut je taj dio izvještaja kratko prokomentirao:

– I tako se Bakir raspravljao sa mnom, branio Đozu, Panđu i Busuladžića, i završio na sivoj listi State Departmenta. Iduća je crna? – naveo je Arnaut.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala