Bosanska Krupa: Najavljeno snimanje dokumentarnog filma o 511. Slavnoj brdskoj brigadi

Gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović bio je domaćin današnjeg sastanka povodom početka realizacije projekta snimanja dokumentarnog filma o 511. Slavnoj brdskoj brigadi.

Ideju i želju za snimanjem dokumentarnog filma izrazio je Davide Mendeni, koji je na temu „511. Slavna brdska brigada u odbrani Bosanske Krupe“ diplomirao na Fakultetu humanističkih nauka u Milanu. Sastanku su prisustvovali i ostali članovi ekipe koja će raditi na snimanju filma – Marco Tonolli, Chiara Cuter i Luca Matassoni, te Daniele Socciareli, predstavnik organizacije IPSIA, koja je referentna tačka ovog konteksta međunarodne saradnje i koja će pružati podršku mladoj ekipi autora tokom realizacije projekta.

Gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović izrazio je zahvalnost članovima filmske ekipe, te najavio maksimalnu podršku prilikom snimanja dokumentarca.

Naravno, sastanku su prisustvovali i veterani 511. Slavne brdske brigade Husnija Avdagić,Edin Pašalić, Asmir Hadžipašić, Arif Badnjević, Emir Sedić i Asim Hadžić, koji će autorima iz Italije biti podrška u svim fazama snimanja.

Filmska ekipa će u narednih deset dana obići sve značajne lokacije na području Bosanske Krupe, te izvršiti neophodne pripreme za početak snimanja dokumentarnog filma. Sami proces snimanja predviđen je početkom naredne godine.

Cilj je, kako akteri kažu, rekonstruisati historiju i prikazati herojsku borbu i doprinos 511. Slavne brdske brigade u odbrani Bosanske Krupe i Bosne i Hercegovine.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala