Predstavom „Prihvatam onako kako jeste“, u Bihaću okončano obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa

Pored niza aktivnosti koje su ovih dana organizovali članovi Udruženja djece i omladine oboljele od dijabetesa USK-a , obilježavajući „Plavi novembar“, mjesec svjesnosti o dijabetesu, danas su u Kulturnom centru upriličili i predstavu za učenike osnovnih škola pod nazivom „Prihvatam onako kako jeste“, u izvedbi Dramske sekcije OŠ „Ključ“.

„Udruženje je osnovano 2016. godine i okuplja oko 120 članova, a cilj svih naših aktivnosti je podizanje svijesti o dijabetesu kao stanju modernog doba, koje već poprima razmjere epidemije, kako u svijetu, tako i u Unsko-sanskom kantonu. Ovim našim aktivnostima želimo ukazati na značaj prevencije, značaj zdrave ishrane i svega što je dobro za uspješnu regulaciju dijabetesa”, kazala je pored ostaloga Rubija Kulenović, predsjednica Udruženja

O zdravoj prehrani prisutnima je danas govorila dr. Sarah Hesham Nafi-Alagić.

„Danas sve više pribjegavamo brzoj i nezdravoj ishrani i nezdravim pićima. Ne unosimo dovoljno zdrave tekućine, kao što je voda. Živimo brzim životom….O tome smo danas govorili. Naglasili smo da se preporučuje što veći unos voća i povrća. Mora se smanjiti uzimanje slatkiša. Hrana koju djeca uzimaju mora biti kontrolirana, najbolje kod kuće pripremljena“, riječi su doktorice Nafi-Alagić.

Kod oboljelih od dijabetesa mora biti pojačano pravilno održavanje higijene zuba i usne šupljine, te redovna kontrola kod stomatologa, o čemu je danas govorila dr. Jasmina Kajtazović.

„Uzimajući u obzir činjenicu da klinička slika dijabetesa ima svoju kliničku sliku na sluznicama usne šupljine, ja sam danas prezentirala pravilan način oralne higijene u vezi sa općim zdravstvenim stanjem organizma. Znajući da u trenutku dijagnosticiranja dijabetesa pacijent mora promijeniti svoj način života, od prehrane pa do održavanja oralne higijene. Klinička slika dijabetesa u stanju usne šupljine je šarolika, od promjene gustine pljuvačke, pa samim tim i uzročno-posljedično procentualno većeg nastanka kariesa i nekih ozbiljnijih oboljenja“, kazala je dr. Kajtazović.

Sve ove aktivnosti, Udruženje djece i omladine oboljele od dijabetesa USK-a provodi u saradnji sa ZJZ USK, Kantonalnom bolnicom „Dr. Irfan Ljubijankić“, ZU „Dom Zdravlja“ Bihać i drugim domovima zdravlja na području kantona , te Poliklinikom Muminović.