EPBIH raskida ugovor o Bloku 7 TE Tuzla: Poslovna tajna krije detalje o potrošenih 230 miliona KM

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) raskinula je ugovor sa kineskim partnerima za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, kako prenosi Biznis.ba. Ova odluka dolazi nakon višemjesečnih upozorenja izvođaču da ispuni svoje ugovorne obaveze.

Na pitanje o raskidu ugovora, EPBiH je izjavila da bi otkrivanje informacija o realizaciji projekta moglo prouzrokovati značajnu štetu kompaniji, te da su sve informacije vezane za Blok 7 poslovna tajna. Ova tajnovitost je opravdana članom 2. stav 2. Pravilnika o poslovnoj tajni JP Elektroprivreda BiH, kao i odredbama ugovora.

EPBiH je naglasila da su obje strane u ugovoru preuzele obavezu čuvanja svih informacija kao poslovne tajne. Davanje traženih informacija, prema njihovim riječima, predstavljalo bi grubo kršenje ugovorne obaveze.

“Iako Zakon o slobodi pristupa informacijama u FBiH ne prepoznaje poslovnu tajnu kao izuzetak od objavljivanja, JP Elektroprivreda BiH mora se pridržavati i drugih relevantnih propisa koji tretiraju ovu oblast,” naveli su iz EPBiH za Biznis.ba, dodajući da je odavanje poslovne tajne krivično djelo.

Postavlja se pitanje: Kako može biti tajna trošenje preko 230 miliona KM novca građana Federacije BiH?

Podsjetimo, Elektroprivreda BiH je avansno uplatila 214 miliona KM, dok je skoro 20 miliona KM potrošeno na pripremne radove za izgradnju Bloka koji nikada nije započet.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala