Radnici u FBiH bi ponovo mogli dobiti pomoć do 2.500 KM: Ovo su detalji!

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine razmatra mogućnost donošenja nove uredbe o isplati pomoći od poslodavca, otkrio je federalni ministar finansija Toni Kraljević.

Vlada FBiH je u decembru donijela odluku da se iz budžeta FBiH izdvoje sredstva u svrhu isplate jednokratne pomoći zaposlenicima uprave i drugih organizacija koji plaću primaju putem Jedinstvenog računa Budžeta FBIH.

Dodatno, Uredbom je omogućeno poslodavcima da bez plaćanja poreza na dohodak i doprinosa uposlenima mogu isplatiti iznos od 2.520 KM.

U odgovoru na poslaničko pitanje federalnom poslaniku Admiru Čavaliću, ministar Kraljević je istaknuo da je navedena Uredba prestala da važi sa danom 30. juni 2024. te da će Vlada razmotriti donošenje nove.

Kako je naveo, ukoliko se ona donese, bila bi dio seta fiskalnih mjera koje kroz svoje programe rada planira provesti Vlada FBiH.

Kada je riječ o navedenoj uredbi koja tangira isplatu pomoći od poslodavaca, iz Udruženja poslodavaca FBiH su u maju negodovali da nisu tačno informisani o isplati odnosno nisu bili sigurni u pravno tumačenje Uredbe.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala