Plenković: Hrvatske stranke u BiH se varaju ako misle da im Milanović pomaže

“Ako neke stranke među hrvatskim u BiH misle da će im prijetnje i blokade pomoći, bojim se da nisu u pravu. Oni su u teškoj situaciji. Milanović ovo radi da bi naštetio politički HDZ-u u Hrvatskoj, ali i HDZ-u u BiH”

Hrvatski premijer Andrej Plenković dao je izjavu medijima nakon sjednice vlade koja je održana u NSK. Plenković je komentirao i ranije Milanovićeve izjave, zatim je rekao i da je on, a ne Milanović, zaslužan za posjetu predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela Bosni i Hercegovini.

“Nastojim ne slušati i ne pratiti sve što on govori. Nažalost, ipak je izabrani predsjednik pa ga mediji prenose. Da je to rekao neko bez naslova, ne bi ga prenosili. Dobio sam signal od kolega da nas je nazvao izdajicama. Indikativno je da to po njegovim kriterijima govori čovjek koji je aktivno išao u kampanju u Sarajevo agitirati za izbor Željka Komšića protiv interesa BiH. Ni trunke, ni zanoktice vjerodostojnosti onoga koji u crvenom šuškavcu odlazi u Sarajevo agitirati protiv HDZ-a BiH, za Željka Komšića. Kredibilitet mu je nula”, prenosi Index.

“Ne znam ima li nalog ili je korisna budala”

“Što s ovakvom inicijativom koja nije plod prethodnog usuglašavanja institucija zaduženih za vanjsku politiku? Imate izvornu tezu protiv širenja NATO-a. Ona dolazi u trenutku kada je Rusija napravila brutalnu vojnu agresiju na Ukrajinu i time srušila temelje sigurnosne arhitekture u Evropi. Cijeli zapadni svijet se solidarizirao s Ukrajinom”, rekao je Plenković.

Kaže da mu nije poznato radi li Milanović to iz uvjerenja, ima li neki radni nalog ili je “samo korisna budala koja ovo radi u interesu Moskve”.

“Ali mi je poznato da je izašao s tezom da Hrvatska kao članica NATO-a blokira dvije naše partnerice u trenutku kada one nakon decenija ustrajanja na neutralnosti donose unutar sebe strateške odluke da procjenjuju da je za njihovu sigurnost bolje da budu u sigurnosnom smislu pokriveni kišobranom koji se zove članak 5, rekao je Plenković.

“Michel ne dolazi u BiH zbog Milanovića, nego zbog mene”

“Prva Milanovićeva teza je protiv NATO-a, druga teza su Hrvati u BiH. Hoće li ova inicijativa uistinu pomoći Hrvatima u BiH ili će im odmoći? Hoće li ih otuđiti, od nas kao Hrvatske? Tu moram reći, bez lažne skromnosti, da je naša vlada, za razliku od njega, učinila gigantske korake da bi se emancipiralo pitanje Hrvata kao ravnopravnog naroda u BiH i izbornog zakona. Ja to godinama pratim iz različitih uloga i uspoređujem naš angažman kao vlade u odnosu na njega, sada dok je predsjednik, ali još više prije”, rekao je Plenković.

“Ne vidim angažman njega kao premijera, koji je kao i ja sjedio na Europskim vijećima, da je dizao ovu temu. U njegovo vrijeme nemate zaključak Europskog vijeća o BiH kao što ih imate prije dva mjeseca na moju inicijativu, na inicijativu Republike Hrvatske. Zahvaljujući tome ćemo u petak, subotu svjedočiti dolasku predsjednika Europskog Vijeća koji će doći tamo kako bi razgovarali na temu izbornog zakona i o neravnopravnom položaju Hrvata. Taj čovjek dolazi tamo u ime EU, nema više razine od njega, da bi govorio o toj temi. Ne radi Milanovića, nego radi mene. To je bitan detalj”, rekao je Plenković.y

“Ovo neće pomoći hrvatskim strankama u BiH”

“Ako neke stranke među hrvatskim u BiH misle da će im prijetnje i blokade pomoći, bojim se da nisu u pravu. Oni su u teškoj situaciji. Milanović ovo radi da bi naštetio politički HDZ-u u Hrvatskoj, ali i HDZ-u u BiH. Agenda mu je ne pomoći, ali iskoristiti i izrabiti loš položaj Hrvata u BiH da bi se dovelo do razlika, raslojavanja unutar sabora, oslabila politička baza u BiH. Iz pakosti želi naštetiti meni i HDZ-u”, rekao je.

Ako je postojala želja da se pomogne, onda se to ne radi vrijeđanjem, kaže Plenković.

“Govori da smo mi servilni. Blokirao je Švedsku i Finsku i poslao prorusku poruku, protiv cijelog Zapada i članica NATO-a, da u ovom trenutku staje u interesu neširenja NATO-a i na stranu Rusije. Ovo su ozbiljne, vrlo duboke, jako nesmotrene akcije koje radi bez da se dogovarao s nama”, rekao je Plenković.

“Zbog Milanovićevih izjava NATO nas gleda čudno”

Kaže da je Milanoviću u februaru pisao da se nađu i rasprave o invaziji na Ukrajinu.

Za razliku od njega imamo politiku koja je odgovorna, koja prije svega vodi računa o interesima i reputaciji Hrvatske. Je li veleizdajnička politika ako vam je kreditni rejting u smeću? Je li veleizdajnička politika ako ideš u Sarajevo lobirati za Komšića? Ja to ne govorim, a mogao bih svaki dan”, rekao je.

“Doveli smo se u poziciju da nas naši partneri iz NATO-a gledaju čudno zbog Milanovićevih izjava. Znate kako sad gledaju na nas, na vladu? ‘Možete li vi ovo nekako riješiti da to više ne čujemo’, tako oni misle o nama sada”, rekao je Plenković.

error: Zabranjeno kopiranje sadržaja bez dozvole portala